Grafik

citat

En beskrivning av Fotogravyr

Fotogravyr är en teknik som utvecklades under 1800talet av fotografer för att fotot lättare skulle accepteras som konst . Ett fotografiskt ädelförfarande. Enkelt uttryckt kan man kanske säga att man omvandlar ett foto till ett koppargrafiskt blad. Man överför ett foto till en kopparplåt via en process som bygger på principen att gelatin blandat med kaliumdikromat härdar i ultraviolett ljus, alltså mer UVljus= mer härdat gelatin.

Om man lägger ett transparent foto ”dia” mot en yta bestående av gelatin blandat med kaliumdikromat och belyser den med en sollampa så anpassar sig gelatinet efter bilden. Alltså dom ljusaste eller vitaste partierna i bilden där är det härdade gelatinet tjockast och vice versa.

Det härdade gelatinet bildar en yta som skyddar plåten mot syran dom mörkaste partierna börjar etsa först de ljusaste sist. Konsekvensen blir alltså att etsningen blir djupare i de mörka partierna där har det alltså etsat längst sedan blir den grundare i en stigande skala beronde på hur bilden ser ut. I dom djupaste partierna fastnar mest färg där blir alltså bilden mörkast. Kopparplåten är i förväg behandlad med akvatintraster alltå asfaltspulver fastbränt på plåten. Bilden etsas i järnklorid. Slutprodukten blir i princip en akvatintetsning men med ett helt annat valörregister. Om man så önskar kan man arbeta vidare med bilden som alltså är inetsad i en kopparplåt, med andra koppargrafiska metoder. Bilden tryckes sedan som ett koppargrafiskt blad. Fotogravyr är en slags gråzon mellan foto och koppargrafik.

slut citat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s